torsdag 3 juli 2014

En liten utflykt

Man har inte så stora förväntningar och krav när man som jag just nu är sjukskriven och inte får köra bil och inte orkar så mycket heller. Så att ta färdtjänsttaxi till byn, gå på torget en sväng och sen luncha med en vän känns som en stor och rolig grej :).
Sen ska jag även handla lite, och då ska jag se till att få hem grejer så jag kan baka fröknäcke ikväll. 

För fröknäcke, förstår ni, är nog bland det fiffigaste som finns. Det är enkelt att baka, det är så himla gott, och det går att ha både som vanligt knäcke (till frukost, till maten, till mellanmål o s v) - men det är också gott att ha som nyttigt snacks på kvällen när man blir sugen :). Och ikväll är det ju faktiskt Sommar med Ernst på fyran, och då tänkte jag ha lite fröknäcke att tugga på.

Det finns många snarlika recept på fröknäcke, men det här brukar jag följa och det brukar alltid bli lyckat!


Fröknäcke

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda i en skål:
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
3/4 dl solroskärnor
2 dl majsmjöl
1/4 dl pumpakärnor
1 kryddmått salt

Häll i:
½ dl rapsolja


Blanda runt lite. Häll sedan i 2½ dl kokande vatten.

Rör en stund med en slev så det blir som en jämn gröt som släpper bunken. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Schmacka på gröten mitt på pappret, sen brer du ut den med en slickepott ända ut till kanterna på pappret, så det blir hyfsat jämnt. Strö över flingsalt efter smak (jag vill gärna ha det ganska rikligt).
In i ugnen i 70 minuter, 150 grader. Låt svalna på plåten, utan handduk. Bryt i bitar och ät!
Tips: Gör gärna två satser, för det kommer att gå åt.



2 kommentarer:

  1. Hur många grader i ugnen? För det här måste jag testa :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det hade jag missat! 150 grader. Det måste jag lägga till i inlägget! Tack för påstötningen! :)

      Radera