onsdag 2 juli 2014

Fluffigaste kanelbullarna!

Jag och Petter tyckte att det var så roligt att baka ihop häromdan, så idag blev det en repris. Men den här gången satsade vi på kanelbullar! Stora, fluffiga, saftiga och med mycket smak, bestämde vi att vi ville ha.
Tyvärr hade vi inget pärlsocker hemma så vi penslade istället med smör precis innan serveringen, och doppade i strösocker. Det var gott men väldigt sött till just de här bullarna, och när jag sen tog en bulle utan smör och socker på så upptäckte jag att det faktiskt var mycket godare så :). 


Jag hade nånstans hört eller läst att det blir väldigt saftiga bullar om man har lite grädde i degen, alltså att man byter ut lite av mjölken. Så det gjorde vi!
Dessutom använde vi vetemjöl special, och så smälte vi inte smöret innan utan tärnade och hade i degen. Och så använde vi inte fingervarmt degspad utan kylskåpskallt, och så lät vi degen jäsa i över 1½ timme första jäsningen och nästan en timme andra jäsningen. Och jädrans vilka fluffiga bullar!!

Såhär gjorde vi:

Fluffigaste kanelbullarna


2 pkt jäst (vi använde blå, det var vad vi hade)
4 dl mellanmjölk
2 dl vispgrädde
2½ dl strösocker
1½ tsk salt
2 ägg
200 g smör
"Lagomt" med vetemjöl special (jag mäter aldrig, utan höftar...så svårt att säga hur mycket vi hade i!)


Fyllning:
300 g smör
2 dl socker
4 msk kanel


2 ägg till penslingen

Smula jästen i bunken. Häll på grädde och mjölk, kör igång maskinen på halvfart. Tillsätt socker, salt och ägg. Hjälp till lite med en vanlig visp för att allt ska lösa sig.
Tärna smöret och kör lite i mikron så det blir mjukt. Bara kanske 10-15 sekunder! Blanda i smöret i bunken.
Sen fyller du på med mjöl medan maskinen arbetar. Lite åt gången - hellre lite för lite mjöl än lite för mycket! Degen får gärna vara lite kladdig när den ställs på jäsning.

Låt jäsa övertäckt i minst en timme, gärna mer.

Sen bakade vi ut genom att dela degen i två, kavla ut till en rektangel (ca 1 cm tjock). Mikra även smöret till fyllningen en aning så blir det lätt att bre på. På med kanel och socker, och så vek jag degen på längden och skar ca 2-3 cm breda bitar som vi sen tvinnade och gjorde knutar av.

Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper, under bakduk, i ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg, och grädda i 200 grader, mitt i ugnen, ca 12 minuter. Håll koll! Mycket hellre att man gräddar lite för lite än lite för mycket!




När Andreas, Johanna och Albert sen kom hem så doftade det kanelbullar lång väg ut, och så hade vi bullkalas. Kall mjölk serverades förstås till... Mums!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar