tisdag 12 augusti 2014

Citronfisk och sega chokladcookies

Ja, inte tillsammans då - det matchar nog inte.
Men till middag lagade jag i alla fall citronfisk idag!

Vi försöker äta fisk minst en gång i veckan. Fisk är gott och nyttigt och går ju att variera i det oändliga!
Idag föll valet på citronfisk. En väldigt enkel rätt, precis som det mesta andra jag lagar.

Man kan använda vilken fisksort man vill. Jag föredrar lax, Andreas och Johanna föredrar torsk. Petter äter helst fiskpinnar ;). Så det fick han, men till oss andra gjorde jag så att jag gjorde fisken i två olika formar. Ungefär såhär: 


CITRONFISK

Fisk (ca 200 g per portion av valfri fisk)
3 dl grädde
2 dl mjölk
3-4 msk fiskfond (färdig på flaska, använde jag)
1 citron (rivet skal plus saften)
salt, svartpeppar
ett gäng broccoli
1 rödlök


Lägg den tinade fisken i en smord form, salta och peppra. Vispa ihop grädde, mjölk, fiskfond, citronskalet, citronsaften samt lite salt och peppar.
Lägg broccoli och skivad rödlök över fisken. Häll gräddmjölken över alltihop.
In i ugnen, 175 grader i 25-30 minuter, tills fisken är klar.
Under tiden kokade jag potatis, och så åt vi miniplommontomater och sockerärtor till.



Jag och pågen har bakat lite också! Idag blev det himla goda chokladcookies. Såna där stora, sega, härliga, med stora chokladbitar i. De här kommer vi att göra många gånger framöver! Nästa gång ska vi även ha i hackade hasselnötter tänkte vi. 

STORA CHOKLADCOOKIES  ca 18-20 stycken

300 g smör
2 dl strösocker
2½ dl farinsocker
2 ekologiska ägg
7½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 tsk salt 
1 tsk bikarbonat
200 g mörk choklad (vi använde Marabous vanliga mörka)

Hacka chokladen grovt. Smält smöret och låt svalna lite. Sätt ugnen på 175 grader, och förbered tre plåtar med bakplåtspapper.
Vispa ihop socker, farinsocker och ägg, gärna i en köksassistent. Tillsätt det avsvalnade smöret under fortsatt vispning.
Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao, salt och bikarbonat i en separat skål, och häll det sedan i smeten. Fortsätt vispa.
Tillsätt chokladen och se till så den arbetas in i degen ordentligt.

Nu har du en ganska lös men lättarbetad deg att jobba med.
Rulla bollar i storlek av en golfboll ungefär. Lägg dem på plåtarna, 6 stycken på varje plåt tog jag. Platta till lite grann bara, så de blir ca 1 cm tjocka.
Grädda i mitten av ugnen, ca 9-10 minuter. De ska vara lite kladdiga och mjuka än när de kommer ur ugnen, då spricker de också och blir sådär snyggt krackelerade :). Låt kallna på plåten. De här kakorna är godast att äta kalla, så låt dem svalna ett tag på plåten tills de bara är lite ljumna och lätt går att ta loss. Om du är sugen på att smaka så lägg dem sen i kylen en stund innan du äter.
Ett glas mjölk till är gudomligt! 

Åhnej, en sån där typisk cookiebild med cookisarna på hög...men det var bara så de gjorde sig riktigt!

Visst ser de goda ut? Och de ÄR verkligen jättegoda!

Ska du baka cookies EN gång, så gör de här! De blev grymt lyckade!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar