lördag 9 augusti 2014

Fina fynd

Hela veckan hade jag laddat för gårdagens auktion. Klockan fyra skulle den börja, hade jag blivit upplyst om på den anordnande föreningens hemsida. Det var första auktionen sen i början av juni, så nu var jag bra sugen på lite auktion igen!
Vi åkte i god tid. Det är nämligen kutym på de här auktionerna att man kan paxa stolar om man kommer i god tid. Man lägger helt enkelt en servett på stolen, och sen får ingen annan ta den.
Ett helkorkat system som jag brukade hata innerligt! Jädrans kärringar som la ut sina servetter och sen aldrig kom till sina stolar ändå, men nåde den som satte sig där då!
Men med tiden har jag insett att man får ta seden dit man kommer. Så nu var jag där 20 minuter innan första utropet för att lägga ut servetter åt mig och min kära systerdotter, som är mitt ständiga auktionssällskap. Och så en extra som hennes son och så Andreas fick samsas om :)

Men...vad lite folk det var, tänkte jag? Var är alla? Det brukar vara full fart sådär strax inpå att auktionen ska börja.
Och döm om min förvåning när det visar sig att auktionen börjar FEM. Det hade stått fel på hemsidan.
*GAH*
Hur roar man sig i Byhåla i drygt en timme?`
Vi åkte och fikade.
Sen åkte vi tillbaka, och auktionen började utomhus som vanligt. Men där fanns inte så mycket som var intressant, så vi satte oss inomhus, jag och D (systerdottern) och hennes son. Där satt vi sen, i den fåfänga förhoppningen att det som var ute snart skulle vara avklarat.
I tre timmar satt vi där, utan att se ett enda utrop. Vi satt där och svettades och svor.
Men i helsike heller att vi skulle ge oss!
Och tur var det, för när auktionen väl kom igång inomhus så gjorde jag ett par såna riktigt fina fynd. Båda såna som jag siktat in mig på redan från början.

Det första fyndet: Ett gammalt, jättegammalt fotoalbum! Med läderpärm och hur många fina bilder som helst...








Jag älskar att titta på såna här gamla foton. Vilka är personerna på bilderna? Hur var deras liv? Hur var de själva? Varför togs fotot? Vad hände med personerna? Jag vill veta!

Sen köpte jag även en låda (eller två lådor, en råkade följa med på köpet..) med diverse. Bl a var det en ugnsform med fin "ställning" till, och ett lock. Inget som jag hade köpt annars, men jaja, nu när den ändå hängde med på köpet så fick den följa med hem :).
Men det jag ville åt var det här: 


En kokbok från 1936! Med alla såna där fina gamla recept. Sånt som inte görs numera. Som strömmingslåda med äggstanning. Och brylépudding. Och får i kål.
Men också såna bra gamla mormorsrecept på marmelader och äppelkaka och kalvrulader! Dem ska jag verkligen ta mig för att testa.

Och på tomma sidor i början har Agnes, som fick boken i julklapp julen 1936, med sin vackraste skrivstil skrivit sina finaste recept på t ex maräng...


Och det här gulliga då - hon har klippt ut recept ur vad jag gissar är tidningen Husmodern, och sytt (!!!) fast dem med nål och tråd på rätt ställe i boken, med fina små stygn med perfekta små knutar på...


Men alltså, tre timmars sittande i svettig lokal...näe, i fortsättningen ska vi lägga upp det lite smartare ;)

Tillägg: Jag glömde ju helt att berätta vad jag fick ge för mina fynd! Priser är inte viktiga att berätta annars tycker jag, men just i (auktions)fyndssammanhang:
Fotoalbumet gick på ynka 50 kronor.
Och kokboken (och allt det andra, det var även med en vanlig sån där "Rutiga kokboken" i jättefint skick!) gick på 60. Kan ni förstå vilka fynd??




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar