lördag 9 augusti 2014

En jäkla massa jobb

Ja, för att kunna äta köttfärspiroger till middag så är det en jäkla massa jobb, det måste sägas! Det är sannerligen ingen snabbmat, och helt matt var jag efteråt när jag var klar. Men det var nog ändå värt det, för det är väldigt gott och dessutom blev det flera piroger över - perfekt som mellanmål till en annan dag :).

Det braiga med de här köttfärspirogerna är att de är väldigt dryga. Eller att färsröran är väldigt dryg - jag har nämligen i väldigt mycket lök och morötter, det är mer grönsaker än nötfärs i så det blir ju både billigt och nyttigt och gott. Och ändå smaker det väldigt mycket nötfärs, till och med Petter som inte alls är någon vän av grönsaker, äter dem med frisk aptit :).

Såhär gjorde jag pirogerna:

KÖTTFÄRSPIROGER


Deg:
50 g jäst
2½ dl mjölk
2½ dl vatten
100 g smör
2 tsk salt
2 tsk socker
2-2½ liter vetemjöl


Smula jästen i bunken. Smält smöret och häll i mjölk och vatten i kastrullen, vispa och värm tills det är fingervarmt. Blanda med jästen, tillsätt salt och socker och sedan vetemjöl lite åt gången medan maskinen går.
När degen släpper kanterna, låt maskinen gå en stund till. Sen får degen jäsa i bunken under duk i en timme ungefär.

Under tiden gör du färsröran:

500 g nötfärs
3 gula lökar
20 cm purjolök (hälften av det vita, hälften av det gröna)
3 stora morötter
2 msk HP-sås
2 msk köttbuljongpulver
2 tsk Colmans senapspulver
1 dl tomatpuré

en liten skvätt balsamvinäger
2 msk soja
salt, peppar


Hacka lök och purjolök väldigt fint. Riv morötterna på den fina sidan av rivjärnet.
Fräs grönsakerna i smör i en stor gryta, så de blir glansiga och lite mjuka. Tillsätt tomatpurén, HP-såsen, sojan, köttbuljongpulvret och balsamvinägern och låt fräsa med en stund.
Lägg i nötfärsen och låt brynas. Smaka av med salt och peppar.
Dra av plattan och låt svalna lite.

Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda lite hastigt och dela sedan upp i ca 20 bitar (fler om du vill ha små piroger, färre om du vill ha stora....).
Forma varje del till en boll, och kavla sedan ut dem till tunna rundlar. På med färsröra, och sen viker man ihop och nyper ihop kanterna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med en blandning av ägg och mjölk, och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter på 225 grader.

Servera gärna en sallad och en vitlökssås till!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar