torsdag 22 januari 2015

Att fritera fläskkött...

...är då sannerligen inte så lätt. Eller jo, det är det - men det fanns nästan inga recept att hitta och inspireras av? Folk friterar tydligen gladeligen kyckling och fisk och allt annat. Men inte fläskkött?

Men jag visste ju att jag ätit det på thairestaurang, så jag antog att det måste ju gå :)

Så häromdagen skred jag till verket. Ur frysen plockades en bit skinkstek. Jag tänkte att det kanske skulle bli lite segt, så för säkerhets skull (och för smakens skull också!)  hittade jag på en marinad.
Jag skar köttet i rätt tunna bitar/strimlor, inte mer än 5 mm i alla fall.
Sen gjorde jag marinaden på en höft - ca 1 dl rapsolja, ½ dl japansk soja, en skvätt balsamvinäger, lite salt, lite peppar, en matsked flytande honung, och så ett par matskedar riven ingefära. Blandade ihop, och hällde sen över köttet (som låg i strimlor i en bunke). Rörde om, och lät sen ligga i kylskåpet i några timmar.

Frityrsmeten gjorde jag såhär (det här räckte till ca 800 g kött):

FRITYRSMET

4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl Ramlösa, naturell
2 äggvitor


Börja med att vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Häll i Ramlösa och vispa, och vänd sedan ner äggviteskummet.

Sen har ju jag ingen fritös, så jag friterar i en gjutjärnsgryta. Hettar upp rapsolja, ca 5 cm upp från botten.
Sen är det bara att doppa köttbitarna i frityrsmeten, en och en, och lägga ner i grytan. Ta inte i så många så att allt ligger mot varandra, de behöver lite "space" :). Man får fritera i omgångar, och under tiden man friterar resten så la jag de färdigfriterade i en form och ställde i ugnen som stod på typ 100 grader.

Det hela serverades med jasminris, sallad, sweetchilisås och en skvätt soja. SUPERgott!! Testa! :)
Och självklart går det att använda frityrsmeten även till kyckling, fisk, grönsaker och annat som man kommer på. Banan, kanske? :)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar