fredag 9 januari 2015

Lite påskpyssel

Ja, det är ju inte som att påsken står runt hörnet precis än.
Men det går fortare än man tror! Och då har jag börjat förbereda fint påskpynt.

Min lilla kyckling (eller ok, hon är höna nu) Greta är av rasen isbar. Hon är svart och fin och väldigt liten och söt.
Isbar lägger gröna ägg, så det gör förstås Greta med. Och eftersom hon är så liten, och eftersom hon är ny på det här med att lägga ägg, så lägger hon ganska små ägg. Gröna.
Dem har jag sparat på, och nu hade jag tolv stycken. Min tanke är att blåsa ur dem kanske lacka dem så de blir lite mer hållbara, och så hänga ett snöre i dem och hänga i påskriset. Tusen gånger finare än köpepynt!

Ska man blåsa ur ägg så är mitt tips: Stressa inte. Tro inte att det är en bra idé att ta en lite tjockare nål (eller en sömsprättare, som jag fick för mig i min iver att få ett större hål i ägget..). Ägget går bara sönder.
Nej, en lagom tjock nål. Och vass. Och så sticker man den genom toppen på ägget, mojsar runt lite så hålet blir aningens större. Sen sticker man ner nålen en halv millimeter vid sidan av hålet, och fortsätter så så blir hålet sakta men säkert större.
Och sen ett hål i andra änden, och sen blååååås, för kung och fosterland! Är det så trögt så det inte kommer en droppe, får du göra hålet/hålen aningens större. Men det behövs bara ett hål på ett par-tre millimeter för att det ska funka om man bara blåser så hårt man kan. 




Nu har jag tre urblåsta....en början i alla fall! Bring it on, påsken!



Och såklart gick inte innanmätet på äggen till spillo heller - galenskaper, så fina ägg! Nej, jag bakade minisemlor idag, så två gick åt till degen och två för att pensla med. 



Fast ett gick sönder när jag fick för mig det där med sprättaren (se ovan). 
Nu håller jag också på och samlar fina fjädrar. Kanske en miljard gånger finare än köpta som kommer från (inbillar jag mig) plågade stackars fåglar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar