fredag 2 januari 2015

Baguettefredag

Häromdagen var vi och fikade på ett lokalt fik. Jag valde en räkbaguette, och den var riktigt god.
Men man kan alltid göra bättre, tänker jag :).
Och idag är det ju fredag, och det är najs med lite fredagslyx! Och då var vi sugna på just räkbaguette.


Sonen har sin bästa kompis här över helgen. De två pågarna är inte så värst förtjusta i räkor, så till dem fick Mamma Scan tillhandahålla köttbullar till deras baguetter ;).
Men vi valde som sagt räkor.

Och givetvis var jag tvungen att förfina baguetten som jag fick på fiket!
Baguetterna, alltså brödet, är faktiskt därifrån. Fina och prisvärda, tycker jag!
Men istället för att som fiket valt att göra, fylla baguetten med majonnäs, sallad, ägg, citron, räkor, gurka, tomat samt dill, alltså allt var för sig, så gjorde jag så att jag skar baguetten inte helt igenom, smörade den (det blir godare så, det vattniga från fyllningen blöter inte ner brödet då...), och började sedan med lite blandad sallad i.
Men sen valde jag att göra en räkröra.
Det här med räkor, till att börja med - visst är det fint med egna, handskalade. Men det är ju asjobbigt!
De färdigskalade i frysen - jag vet inte om jag gjort fel de gånger jag haft dem, men jag tycker inte att de blir så goda.
Och de i platt plastburk - de är väl ok till vardags och så. Men lite blaskiga och ingen stuns att tala om.
Däremot, om man väljer de i glasburk - då får man i o f s betala lite mer, men de räkorna är verkligen goda tycker jag! Och så slipper man skalandet, som sagt :).

Men när snåltarmen slog till så valde jag ändå att dryga ut räkorna i räkröran med fulräkor i plastburk :). Funkar ju finfint. Så en burk såna, och ett par nävar av "finräkorna" var grunden i räkröran.
En liten, finhackad rödlök. Mycket hackad dill. En skvätt pressad citron. En del creme fraiche, tre delar majonnäs, så att det blir lagom kletigt. Och så salt och svartpeppar. Rör ihop, och så är det klart!

Så på salladen, i baguetten, la jag en rejäl sträng med räkröra. Kokt ägg slajsade jag i en sån där äggskärare, och hade i baguetten. Lite mer räkröra, och sen en näve finräkor ovanpå.
Sen pyntade jag med ett par gurkskivor, ett par citronklyftor, en körsbärstomat skuren i skivor, och så massor av färsk dill.

Det blev nästan övermänskligt gott. Och ja, klart bättre än på fiket, om jag får säga det själv :).







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar