fredag 9 januari 2015

Vad gör man med glöggslattar?

Såhär efter jul är vi nog många som har lite glöggslattar kvar. Kanske känns det inte så aktuellt med glöggkvällar längre?...
Men för att ta tillvara glöggen kan man t ex göra glöggsås!
Det gjorde vi idag. Det fanns ryggbiff i frysen. Den tinades och stektes sen hastigt på hög värme.
Men vilken skillnad det är på kött och kött... Det här var i o f s svenskt kött, men vanligt, köpt på ICA.
I vet att vi i somras grillade biff från kon som var väldigt väldigt närproducerad. "Det smälter som skit i mun!" sa Andreas den gången, och det gjorde det verkligen, hur äckligt det än må låta.
Men det var SÅ himla gott! Riktigt, riktigt fint kött.

Idag hade vi inga såna fina köttbitar till hands, som sagt - så det blev de här, köpta från ICA. Och man kan inte säga att de direkt smälte som skit i mun, inte. Nej, segt var det allt. Gott, men segt. Men helt ok ändå.

Till det gjorde jag hasselbackspotatis, och så grönsaker (morot, rödlök, purjo och sockerärtor) i ugn. På med lite olja bara, och så flingsalt och peppar, och så in i ugnen en stund så blir det så gott så.

Och så glöggsåsen då. Jag gjorde på enklast möjliga sätt. Smälte kanske 30 g smör. I med lite mjöl, vispa och låt få färg. På med ett par deciliter glögg (jag hade vanlig alkoholfri från ICA). Och sen fylla på med grädde, buljongpulver, lite kinesisk soja, coloritsoya, torkad timjan, salt och svartpeppar. Och så en skvätt balsamvinäger.

Såsen var verkligen god! Det gjorde inte ens så mycket att köttet var i segaste laget! :) 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar