tisdag 18 mars 2014

Pita & Pulled Pork

Pulled pork, "dragen gris", är ju sen ett tag tillbaka värsta innematen. ALLA lagar dragen gris.
Jag har inte gjort det så ofta. Nog är det gott och enkelt alltid, minimal arbetsinsats och mycket smak och billigt och lätt att variera och allt det där.
Men de recept jag har gjort efter har inte riktigt fallit mig i smaken ändå. Det har varit nån slags rökig sås i, som gett väldigt rökig smak som jag inte har gillat. 

Men den här marinaden, inspirerad av flera olika, var fantastiskt god! :) Så himla bra det är med matlagning, att man liksom kan improvisera och göra helt efter sin egen smak :).

Jag kom på igår kväll - ja, nästan på natten - att jag inte hade förberett min dragna gris. Först tänkte jag att jag lagar nåt annat istället idag, men...näe, jag kunde inte somna. Så jag gick upp mitt i natten och ställde mig och gjorde i ordning köttet :).

Såhär gjorde jag:


Pulled pork

ca 1,2 kg hel fläskkarré utan ben

4 stora vitlöksklyftor
3 msk paprikapulver
1 tsk Colmans senapspulver

1 msk spiskummin
2  msk farinsocker
1½ msk flingsalt
1 tsk chiliflakes


Hacka vitlöken lite halvfint. Blanda med de andra ingredienserna i en liten skål.
Gnid in blandningen på köttet, runtom. Lägg i en djup ugnsform, dra en bit aluminiumfolie över och låt stå i kylskåp över natten. 




Ja, här står jag och kockar mitt i natten. En bit gris som ska bli dragen ligger framför mig.

Nästa förmiddag tar du bara av folien och ställer formen i ugnen. Sätt på ugnen på 125 grader och sen får köttet stå där och bli färdigt under dagen.
4-5 timmar senare gör du en sås. Såhär: 

1 dl chilisås (sån där som finns i typ ketchupflaska. Ta gärna en stark variant)
3 msk farinsocker
½ dl vinäger (jag tog äppelcidervinäger, det blev fint)
en skvätt worcestershiresås (jag tog ungefär en tesked)
1 tsk sambal oelek
½ tsk salt
1 tsk svartpeppar


Blanda allt i en kastrull, låt puttra i ca 10 minuter.
Sen tar du ut formen ur ugnen och penslar köttet rikligt med såsen - men inte med all sås, bara en del av den.
In i ugnen igen, och en halvtimme senare penslar du igen. Och en halvtimme senare igen, men då häller du resten av såsen över och öser även lite av skyn över köttet.
Låt gå färdigt i ugnen nu, i typ trekvart. Sen är köttet färdigt! Bara att dra isär med två gafflar, och rör ihop med såsen som ligger i formen.

Till det här bakade jag pitabröd. Ett problem som jag länge haft med pitabröd är att de inte blir ihåliga. Jättegott bröd, men inte ihåligt som det ska!
Men så erinrade jag mig hur jag bakade pitabröd i min tonår. Receptet kom från min kompis Sara, och jag hade det länge uppskrivet på en lapp. Men så i nån flytt försvann lappen.
Men nu mindes jag plötsligt hur vi gjorde då. Inte receptet exakt, men jag googlade lite nu och gjorde en egen variant av flera olika recept. Sen gjorde jag som jag mindes, nämligen såhär:

Pitabröd     12 st

4 dl vatten
½ pkt jäst
1 msk rapsolja
1 msk salt
ca 1 l vetemjöl (jag hade bara Manitoba cream hemma, så det fick det bli!)

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, häll i bunken och lös upp jästen.
Tillsätt rapsolja och salt, och sen mjölet - men som vanligt försiktigt på slutet så att det inte blir för mycket.
Ta upp degen på bakbordet och tillsätt där mer mjöl om det behövs för att det ska bli en smidig deg.
Dela degen i tolv delar, rulla varje del till en fin liten boll och ställ att jäsa på bakbordet, på rikligt med mjöl. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. 


Sen tar du varje boll och kavlar ut, utan att först knåda dem. Lyft dem bara försiktigt och lägg den på rikligt med mjöl, och pudra även mjöl över så den inte fastnar i kaveln. Kavla ut till en oval, ca ½ cm tjock. Lägg direkt på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter till. 

Under tiden värmer du upp ugnen ordentligt till 275 grader. Det är viktigt att ugnen är riktigt varm innan du ställer in plåten.
Innan du ställer in den, vänder du på de jästa bröden - alltså så att undersida blir översida. Lätta händer så du inte mosar bröden och plattar till dem. De ska fortfarande vara fluffiga och jästa!

Sen in i ugnen, 4-5 minuter. Håll koll, det går fort! När du tar ut dem är bröden ihåliga och fina :).

Ja, sen serverar man alltihopa med sallad, gurka, tomat, rödlök, majs, vitlökssås och lite stark tacosås. Om man vill, annars serverar man med nåt annat :). Men så gjorde jag i alla fall, och OJ så gott det blev! 


2 kommentarer:

  1. Vi älskar pulled pork med coleslaw och picklad rödlök
    Ska testa dina pitabröd!
    Kram//Erica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du läser det här: Hur blev det? :) Funkade det bra?

      Radera