måndag 17 mars 2014

Limpor i kall ugn, och så lite pasta med köttfärssås

Drar du dig ibland för att baka bröd eftersom det tar en sån himla tur med jäsningen?

En del brödsorter (jag har bl a lagt ut ett recept med tekakor) räcker det ju med en jäsning. Men de flesta vill ha två. En del vill ha flera timmar - kalljäst vill ha hela natten på sig. 

Och det är ju käckt, om man har tiden och tålamodet. Det har jag oftast.

Men ibland vill man bara svänga ihop degen och så ska det vara klart!

Då funkar det fint med limpor i kall ugn. Man gör degen, formar till tre limpor, och så in i ugnen som man vrider på i samma veva. Kan det bli enklare? :)
Jag och Anki Ankarsrum gav oss på det idag. Jag hade lite mjölslattar kvar så jag gjorde på dem. Ungefär såhär: 


Sirapslimpa i kall ugn

2 pkt jäst
1 l vatten (fingervarmt)

1 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1 msk salt
1 ägg
1 l rågsikt
2-3 dl fint rågmjöl

1 l vetemjöl special
några deciliter manitoba cream

Smula jästen i degbunken. Häll i vattnet och låt jästen lösas upp.
Häll i rapsolja och sirap, saltet och ägget. Sen i med mjölet. Nu råkade det ju som sagt bli många olika mjölsorter, men man tager vad man haver och utefter hur grovt bröd man vill ha. Det här brödet är väl inte tänkt att vara jättegrovt...

Nåväl. Jag lät Anki jobba på lite medan jag slösurfade - vetemjöl special och manitoba cream vill gärna ha några minuter extra i assistenten.
Sen tog jag upp degen på mjölat bakbord och knådade lite, delade den i tre delar och formade dem till limpor som jag la bredvid varandra i en stor långpanna. Jag naggade dem med en gaffel, och penslade med lite kallt vatten. 


In i ugnen på nedersta falsen, stäng luckan och dra på ugnen på 200 grader, och ställ äggklockan på 50 minuter. När det ringer är det klart!
Då tar du ut långpannan, och så penslar du limporna med en blandning av hälften kallt vatten, hälften ljus sirap.

Färdigt!
Jag har gjort en del andra limpor i kall ugn förr, men de har smakat lite träigt och lite jäst sådär... Men de här blir riktigt saftiga och goda! :)
Och middagen sen då...
Det fick bli enkelt idag igen. Pasta och köttfärssås, den gamla klassikern. Men det kan man ju också variera på tusen olika sätt :). Idag var i alla fall inte köttfärssåsen brun, utan röd!
Lite grönsaker till det så är man i hamn, och alla blir mätta och nöjda! :)4 kommentarer:

 1. Låter spännande med brödet. Använder mkt lite jäst i mina degar, alltså får de jäsa länge... Men har man bråttom är det ju idealiskt såhär!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar också långjäst bröd. Man behöver ju liksom inte stå och titta på brödet medan det jäser ;).
   Men om man vill få undan baket så är det här lysande bra!

   Radera
 2. Testa recept med mandelmjöl (vanligen Glutenfritt) - de behöver endast stå och svälla lite. Och det känns inte alls tråkigt eller trist trots det går under lchf/glutenfritt. Lamporna såg smaskiga ut! :-)

  SvaraRadera