tisdag 4 mars 2014

Såhär på fettisdagen

Det är ju semledag idag! Jag ska bjuda familjen på minisemlor ikväll tänkte jag. Det här är receptet på de semlebullar som jag bakar: 

25 g jäst
75 g smör
3 dl mjölk (gärna standard)
3/4 dl socker
1 tsk mald kardemumma
½ tsk salt
8-9 dl vetemjöl special


Smula jästen i bunken. Värm mjölken till fingervarmt, lös jästen där i. Tillsätt socker, kardemumma och salt, och sedan smöret skuret i små tärningar. Blanda i mjöl medan maskinen går. Så mycket mjöl så degen släpper kanterna.
Låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk. Baka ut till ca 25 små semlebullar. Låt jäsa på plåt i trekvart till under bakduk. Pensla med uppvispat ägg, grädda i 250 grader, ca 5 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna under bakduk.

Mandelmassan gör jag helst själv, så enkelt som det visade sig vara :). Och GOTT!
Mal vanliga sötmandlar med en stavmixer. Blanda i socker/sötningsmedel efter behag. Rör i ovispad grädde till lagom konsistens. Klart!















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar