söndag 16 mars 2014

Söndagmiddag

Idag blev det en klassisk söndagmiddag igen - bräserade fläskkotletter i egen skysås, kokt potatis och lite svartvinbärsgelé och en sallad.
Det här är mat som man ska äta för att känna sig som ett litet barn igen, när mamma lagade söndagmiddag. Comfortfood, heter det väl?  När man känner sig lite mysig och omhuldad när man äter en viss sorts mat :).

Såhär gjorde jag:

8 fläskkotletter
smör till stekning
salt, grovmalen svartpeppar

2 morötter
1 stor gul lök
3-4 msk balsamvinäger
2 msk honung


1½ l vatten
4 msk köttbuljongpulver
ev. salt, svartpeppar

Maizena
Grädde
Coloritsoya

Bryn fläskkotletterna hastigt i smöret, men klipp ett litet snitt i fettkanten först - annars blir kotletterna som små skålar när man steker dem :).
Salta och peppra allteftersom du lägger dem i en stor gryta efter stekningen.

Skala morötterna och löken. Skär morötterna i slantar, den gula löken i klyftor. Stek på dem i stekpannan efter kotletterna, tillsätt lite mer smör om det behövs, och ha även i balsamvinäger och honung och låt steka med. Lägg allt i grytan med kotletterna.
Häll på vatten, buljongpulver och ev. salt och peppar.

Låt bräsera i ungefär 1½ timme under lock, på svag värme efter att det kokat upp.
Sen tar du ur kotletterna och ställer undan dem. Sila skyn så du får bort morötter och lök. Koka upp skyn, red av med maizena och häll i grädde. Färga så det blir fint med coloritsoya. Smaka av såsen innan du lägger i kotletterna igen och låter dem sjuda med i ca en kvart till.

Det här är ett sätt att verkligen få kotletterna möra - de blir så möra så benet släpper av sig självt nästan :). 





2 kommentarer: